Uusi Teollisuus -messut

Kunnossapito kunniaan: ennakoitko vai reagoitko?

Uutinen  07.02.2019

Kunnossapidon tehtävä on varmistaa, että laitoksen käytettävyys, tuotantomäärä ja lopputuotteen laatu pysyvät suunnitellulla tasolla, kirjoittaa Promaint-lehti. Huoltojen ja tarkastusten tehtävänä on myös varmistaa koneiden turvallinen käyttäminen. Tärkein kunnossapidon sidosryhmä on tuotanto, jonka taskussa kunnossapitäjän palkkarahat ovat. Vaikka kunnossapidon perusperiaatteet ovat hyvin pitkälle samanlaiset eri toimialoilla, on aina arvioitava oman yrityksen tuotantokoneiston kannalta, mihin kunnossapito keskittyy ja mikä on yrityksen strategia laitteiden elinkaaren hallinnassa.

Kasvava ala työllistää – osaavalla henkilöstöllä merkitystä

Kunnossapito työllistää kokonaisuudessaan Suomessa merkittävän määrän ihmisiä. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa ala kehittyi voimakkaasti, suurin yksittäinen muutos varsinkin teollisuudessa oli ulkoistamisaalto, jonka myötä alan palveluyritykset kehittyivät merkittävästi.

Tällä hetkellä iso muutos on tapahtumassa koneiden ja laitteiden valmistajien aktivoitumisen osalta. Omien laitteiden huollon ja varaosamyynnin lisäksi valmistajat ovat mukana laitteiden elinkaaren hallinnassa, korvausinvestoinneissa ja modernisoinneissa.

Data edesauttaa ennakoimaan

–  Älykkäät työkalut, laaja vertailudata ja osaava, motivoitunut henkilöstö muuttaa kunnossapidon ennakoivaksi käynnissäpidoksi. Näin saadaan aikaan vähemmän virheitä ja parempaa laatua, kuvaa teknologia- sekä myynti- ja markkinointijohtaja Petteri Särkiniemi Quant Finland Oy:stä.

Älykkäät koneet ja laitteet tulevat antamaan tietoa korjaus- ja huoltotarpeestaan tulevaisuudessa niin aikaisessa vaiheessa, että esimerkiksi huoltotyön suunnitteluun ja varaosahankintoihin jää riittävästi aikaa. Datan avulla pyritäänkin ennakoimaan reagoimisen sijaan ja varmistamaan laitteiden korkea käytettävyys ja elinkaari sekä turvallinen käyttäminen.

– Dataan ja älykkäisiin ratkaisuihin pohjautuva kumppanuus sekä osaava johtaminen ovat avaimia ennakoivaan, energiatehokkaaseen, turvalliseen ja laadukkaaseen tuotantoon, Särkiniemi toteaa.

Uusi Teollisuus kokoaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–21.3.2019 kolme vahvaa ja nousevaa teollisuuden toimialaa. Tapahtumassa esitellään tuotannon ammattilaisille kohdennetusti kunnossapidon, työturvallisuuden ja teollisuuden palveluita. Tutustu ohjelmaan ja näytteilleasettajiin.

Lähde: Promaint-lehti 15.4.2016: Kunnossapito liiketoiminnan osana